Lapkričio 10, 2022

Marijampolės kolegijoje įsikūręs STEAM centras pasitiko 1-ąjį veiklos gimtadienį įgyvendinęs 200 užsiėmimų moderniose centro laboratorijose, kuriuose dalyvavo virš 3000 moksleivių. Tai puiki pradžia siekiant vieno pagrindinių centro tikslų –  kartu su regiono mokslo įstaigomis kurti Sūduvos regiono ateitį, skatinant jaunąją kartą tapti inovacijų diegėjais bei ateities kūrėjais.
Į „STEAMtadienį“ buvo pakviesti Sūduvos regiono savivaldybių atstovai, šio krašto mokyklų gausus būrys moksleivių su jais atlydėjusiais mokytojais, kolegijos bendruomenės nariai. Dviejų dalių renginio metu netrūko gražių žodžių, linkėjimų, džiugių akimirkų. Buvo juntamas STEAM centro veiklos prasmingumas, naudingumas ir reikalingumas.
Marijampolės kolegijos direktorės pavaduotojas ir STEAM centro Mechatronikos / IT laboratorijos metodininkas Marius Žitkus dėkodamas susirinkusiems džiaugėsi, kad vienas iš 7 STEAM regioninių centrų tinklo Lietuvoje, veikia Marijampolėje ir yra šio krašto inovacijų citadelė. Joje vykstantys STEAM ugdymo užsiėmimai, tai galimybė moksleiviams, pasitelkiant naujausias technologijas, inovatyvią įrangą, užtvirtinti bei pagerinti turimus įgūdžius mokslo, technologijų, inžinerijos, meno, matematikos mokslų srityse.
Šventės metu Marijampolės savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Matusevičienė džiaugėsi STEAM centro įsikūrimu, išsakė pasididžiavimą aktyviu savivaldybės mokyklų įsitraukimu ir ateities galimybių, kurios yra šio centro laboratorijose, parodymu moksleiviams. Dėkodama už tai, centro komandai linkėjo, kad pirmieji veiklos metai būtų startas – graži pradžia į STEAM augimą.
„STEAMtadienis“ buvo švenčiamas visose STEAM laboratorijose, kuriose vyko sugalvoti nauji, gimtadieniui paminėti skirti, įtraukiantys užsiėmimai: vonios burbulų gamyba, 3D hologramos gamyba, robotų estafetė, „ArtBotų“ gamyba. Tokiu būdu buvo skatinama atvykusių mokyklų (Marijampolės Šaltinio, Rimanto Stankevičiaus progimnazijos, Ryto pagrindinės mokyklos, Šakių Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos, Liudvinavo Kazio Borutos, Kazlų Rūdos Kazio Griniaus, Kalvarijos gimnazijų) moksleivius turiningai bei prasmingai praleisti šventinį laiką patiriant ką reiškia eksperimentuoti, tyrinėti, kurti ir konstruoti.
Taip pat renginio metu netrūko staigmenų, netikėtų akimirkų. Viena netikėčiausių ir itin kūrybingų buvo Šaltinio proginmazijos įteikta dovana – greta įteiktos saldžios dovanos, pateikti originaliai atrinkti žodžiai, lietuviški atitikmenys STEAM akronimo reikšmės: smalsu, tikslu, efektyvu, atvira, maksimalu. Džiaugiamės, kad kiekvienas apsilankęs STEAM centre išsineša būtent tai ką slepia šie žodžiai ir atranda savyje dalelę inovatyvumo, kuris skatina žingeidumą, augimą ir tobulėjimą būtent STEAM mokslo srityse. Tai yra pati didžiausia jubiliejinė dovana!
Marijampolės kolegijos vadovybė ir STEAM centro komanda, gaudama tokį stiprų grįžtamąjį ryšį, jaučia centro vykdomos veiklos reikalingumą, naudą ir prasmę. Dėl to per pirmuosius metus, centre įrengtose standartizuotose Gamtamokslinėje, Mechatronikos/IT ir vienintelėje visoje šalyje esančioje specializuotoje Kūrybiškumo ir medijų laboratorijose bei skaitmeninėje gamybos technologinėje „FabLab“ erdvėje buvo atlikta gausybė įdomių eksperimentų, o populiariausiais iš jų tapo cheminių mozaikų, robotų „Genbot“ kūrimas ir piešimas su grafiniais planšetiniais kompiuteriais.
Taip pat STEAM centro metodininkai ne tik dirbo su turima modernia laboratorijų įranga, tačiau įsigijo ir naujų priemonių – „Lego Education Spike Prime“ konstruktorių rinkinių, Gamtamokslinės laboratorijos veikloms įsigyta priemonių augalų hidloratų išgavimui (distiliavimo aparatas, buteliukai su purkštuku) ir priedai mikroskopijai, Kūrybiškumo ir medijų laboratorijai nupirkta 3D spausdintuvas, multiplieris ir plastikas, 3D rašikliai ir kitos priemonės.
Tad tikime, jog centro ateitis perspektyvi: intensyviai daugėja atvykstančių mokyklų ir moksleivių, laukia mokyklų vadovų ir delegacijos vizitai iš Prienų. Jie nori ne tik atlikti veiklas, bet ir atrasti bendradarbiavimo galimybių. Tai postūmis mums – įtraukti pedagogus į STEAM veiklas, pasiūlyti mokytojų kvalifikacijos kėlimo galimybes centro laboratorijose. Gražius, pirmuosius jubiliejinius metus minintis Marijampolės kolegijoje veikiantis STEAM atviros prieigos centras – tai modernių technologijų centras, kuriame, bendradarbiaujant mokslininkams, savivaldybėms, verslininkams, sudaromos sąlygos mokiniams pamokų metu ar po jų atlikti tyrimus, konstruoti, modeliuoti ir susipažinti su mokslo inovacijomis, kūrybiškai sprendžiant iškilusias problemas.
Kviečiame aktyviai registruotis į STEAM ugdymo veiklas, kurios, tikime, kad ateityje moksleiviams padės pasirinkti pačias įdomiausias, reikalingiausias, inovacijų išmanymo reikalaujančias ateities profesijas ne tik Marijampolėje, bet ir visoje Lietuvoje.

Visas užfiksuotas renginio akimirkas galite rasti ir per 7 dienas parsisiųsti čia.

Marijampolės kolegijos informacija

Skip to content