Sausio 13, 2023

Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiais, Marijampolės kolegijos bendruomenė jungėsi prie pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“, kuri vyksta visoje Lietuvoje, minint Laisvės gynėjų dieną. Šia akcija yra prisimenamas 1991 metų sausis, kai vienybės ir laisvės siekio vedini Lietuvos piliečiai pasiekė istorinę pergalę.
Visais laikais svarbu žmonėms susitelkti ir įprasminti žuvusiųjų atminimą, nepamiršti, kad pilietiškumas ir visuotinis pasiryžimas ginti savo šalį yra pamatinės tautos vertybės. Dėl to 8 val. aukštosios mokyklos nariai, segėdami po šios dienos simbolį – Neužmirštuolę, dešimčiai minučių uždegė kolegijos languose atminimo žvakeles, o prie pagrindinio įėjimo, lauke įsmeigė ir uždegė 14 fakelų, simbolizuojančius žuvusių atminimą vardan mūsų visų laisvės.
Norint suvokti tai kas vyko tą tragišką Sausio 13-osios naktį, svarbu išgirsti anos nakties žmonių pasakojimus, jų išgyvenimus. Jiems nebuvo svetimos visos žmoniškosios silpnybės, jie buvo ten kur ir turėjo būti, prie televizijos bokšto, prie Aukščiausiosios tarybos rūmų ar prie Lietuvos televizijos ir radijo pastato. Tad Marijampolės kolegijos studentų atstovybės (MKSA) nariai vesdami šį minėjimą, garbingai ištarė visų kovojusių ir paaukojusių savo gyvybes už laisvę vardus, priminė jų ištartus paskutinius žodžius, pasidalino artimųjų prisiminimais. Šis momentas buvo itin giliai paliečiantis ir ne vienas susirinkusysis minėjime stovėjo su gumulu gerklėje, ašaromis akyse.
Marijampolės kolegijos direktorė po šio priminimo trumpai pasisakydama, akcentavo kovotojų nepamatuojamą drąsą, ryžtą. Atkreipė dėmesį, kad „kiekvienas žinome Lietuvos pergalės naktį ir didingą rytą, kurį kiekvienas iš mūsų pabudęs prisimename, jog kovotojų už laisvę nebėra ir jaučiamės jiems dėkingi. Turime didvyrius. Dėkojame jiems už iškovotą laisvę“ ir pakvietė visus šios dienos leisvės gynėjus pagerbti tylos minute. Po šio momento direktorė ragino visus „gyventi toliau, siekti, kurti, nes jie kovojo dėl to“.
Šiandien, minint Laisvės gynėjų dieną, dar kartą prisiminėme, kodėl esame laisvi.
Jusdami dėkingumą už iškovotą laisvę, puoselėkime Lietuvą ir jos istoriją, nes laisvė – brangiausia ką turime.

#Ačiū, už iškovotą laisvę

Marijampolės kolegijos informacija

Skip to content